Exam Code: 1Z0-062 (Practice Exam Latest Test Questions VCE PDF)
Exam Name: Oracle Database 12c: Installation and Administration
Certification Provider: Oracle
Free Today! Guaranteed Training- Pass 1Z0-062 Exam.

2021 Feb 1Z0-062 training

Q21. The user SCOTT owns the CUST table that is placed in the SALES tablespace. The user SCOTT opens a session and executes commands as follows: 

SQL> INSERT INTO cust VALUES(101, 'JACK'); 

1 row created. 

SQL> INSERT INTO cust VALUES(102, 'SMITH'); 

1 row created. 

As a DBA, you execute the following command from another session: 

ALTER TABLESPACE sales READ ONLY; 

Which statement is true regarding the effect of this command on the transaction in Scott's session? 

A. The command fails as a transaction is still pending. 

B. The transaction in Scott's session is rolled back and the tablespace becomes readonly. 

C. The command waits and the user SCOTT can execute data manipulation language (DML) statements only as part of the current transaction. 

D. The command hangs until all transactions on the objects in the tablespace commit or rollback, and then the tablespace is placed in readonly mode. 

Answer:


Q22. You administer an online transaction processing (OLTP) system whose database is stored in Automatic Storage Management (ASM) and whose disk group use normal redundancy. 

One of the ASM disks goes offline, and is then dropped because it was not brought online before DISK_REPAIR_TIME elapsed. 

When the disk is replaced and added back to the disk group, the ensuing rebalance operation is too slow. 

Which two recommendations should you make to speed up the rebalance operation if this type of failure happens again? 

A. Increase the value of the ASM_POWER_LIMIT parameter. 

B. Set the DISK_REPAIR_TIME disk attribute to a lower value. 

C. Specify the statement that adds the disk back to the disk group. 

D. Increase the number of ASMB processes. 

E. Increase the number of DBWR_IO_SLAVES in the ASM instance. 

Answer: A,D 

Explanation: A: ASM_POWER_LIMIT specifies the maximum power on an Automatic Storage Management instance for disk rebalancing. The higher the limit, the faster rebalancing will complete. Lower values will take longer, but consume fewer processing and I/O resources. 

D: 

* Normally a separate process is fired up to do that rebalance. This will take a certain amount of time. If you want it to happen faster, fire up more processes. You tell ASM it can add more processes by increasing the rebalance power. 

* ASMB 

ASM Background Process Communicates with the ASM instance, managing storage and providing statistics 

Incorrect: Not B: A higher, not a lower, value of DISK_REPAIR_TIME would be helpful here. Not E: If you implement database writer I/O slaves by setting the DBWR_IO_SLAVES parameter, you configure a single (master) DBWR process that has slave processes that are subservient to it. In addition, I/O slaves can be used to "simulate" asynchronous I/O on platforms that do not support asynchronous I/O or implement it inefficiently. Database I/O slaves provide non-blocking, asynchronous requests to simulate asynchronous I/O. 


Q23. Which four actions are possible during an Online Data file Move operation? 

A. Creating and dropping tables in the data file being moved 

B. Performing file shrink of the data file being moved 

C. Querying tables in the data file being moved 

D. Performing Block Media Recovery for a data block in the data file being moved 

E. Flashing back the database 

F. Executing DML statements on objects stored in the data file being moved 

Answer: A,C,E,F 

Explanation: - You can now move On line Datafile without hove to stop Monoged Recovery and manually copy and rename Files. This can even be used to move Datafiles from or to ASM. 

-New in Oracle Database 12c: FROM METAUNK. Physical Standby Database is in Active Data Guard Mode (opened READ ONLY and Managed Recovery is running): It is now possible to online move a Datafile while Managed Recovery is running, ie. the Physical Standby Database is in Active Data Guard Mode. You con use this Command to move the Datafile 

-A flashback operation does not relocate a moved data file to its previous location. If you move a data file online from one location to another and later flash back the database to a point in time before the move, then the Data file remains in the new location, but the contents of the Data file ore changed to the contents at the time specified in the flashback. Oracle0 Database Administrator's Guide 12c Release 1 (12.1) 


Q24. A warehouse fact table in your Oracle 12c Database is range-partitioned by month and accessed frequently with queries that span multiple partitions 

The table has a local prefixed, range partitioned index. 

Some of these queries access very few rows in some partitions and all the rows in other partitions, but these queries still perform a full scan for all accessed partitions. 

This commonly occurs when the range of dates begins at the end of a month or ends close to the start of a month. 

You want an execution plan to be generated that uses indexed access when only a few rows are accessed from a segment, while still allowing full scans for segments where many rows are returned. 

Which three methods could transparently help to achieve this result? 

A. Using a partial local Index on the warehouse fact table month column with indexing disabled to the table partitions that return most of their rows to the queries. 

B. Using a partial local Index on the warehouse fact table month column with indexing disabled for the table partitions that return a few rows to the queries. 

C. Using a partitioned view that does a UNION ALL query on the partitions of the warehouse fact table, which retains the existing local partitioned column. 

D. Converting the partitioned table to a partitioned view that does a UNION ALL query on the monthly tables, which retains the existing local partitioned column. 

E. Using a partial global index on the warehouse fact table month column with indexing disabling for the table partitions that return most of their rows to the queries. 

F. Using a partial global index on the warehouse fact table month column with indexing disabled for the table partitions that return a few rows to the queries. 

Answer: B,C,E 

Explanation: 

Note: 

* Oracle 12c now provides the ability to index a subset of partitions and to exclude the others. 

Local and global indexes can now be created on a subset of the partitions of a table. Partial Global indexes provide more flexibility in index creation for partitioned tables. For example, index segments can be omitted for the most recent partitions to ensure maximum data ingest rates without impacting the overall data model and access for the partitioned object. 

Partial Global Indexes save space and improve performance during loads and queries. This feature supports global indexes that include or index a certain subset of table partitions or subpartitions, and exclude the others. This operation is supported using a default table indexing property. When a table is created or altered, a default indexing property can be specified for the table or its partitions. 


Q25. You upgraded your database from pre-12c to a multitenant container database (CDB) containing pluggable databases (PDBs). 

Examine the query and its output: 

Which two tasks must you perform to add users with SYSBACKUP, SYSDG, and SYSKM privilege to the password file? 

A. Assign the appropriate operating system groups to SYSBACKUP, SYSDG, SYSKM. 

B. Grant SYSBACKUP, SYSDG, and SYSKM privileges to the intended users. 

C. Re-create the password file with SYSBACKUP, SYSDG, and SYSKM privilege and the FORCE argument set to No. 

D. Re-create the password file with SYSBACKUP, SYSDG, and SYSKM privilege, and FORCE arguments set to Yes. 

E. Re-create the password file in the Oracle Database 12c format. 

Answer: B,D 

Explanation: 

* orapwd 

/ You can create a database password file using the password file creation utility, 

ORAPWD. 

The syntax of the ORAPWD command is as follows: 

orapwd FILE=filename [ENTRIES=numusers] [FORCE={y|n}] [ASM={y|n}] 

[DBUNIQUENAME=dbname] [FORMAT={12|legacy}] [SYSBACKUP={y|n}] [SYSDG={y|n}] 

[SYSKM={y|n}] [DELETE={y|n}] [INPUT_FILE=input-fname] 

force - whether to overwrite existing file (optional), 

* v$PWFILE_users / 12c: V$PWFILE_USERS lists all users in the password file, and indicates whether the user has been granted the SYSDBA, SYSOPER, SYSASM, SYSBACKUP, SYSDG, and SYSKM privileges. 

/ 10c: sts users who have been granted SYSDBA and SYSOPER privileges as derived from the password file. 

ColumnDatatypeDescription USERNAMEVARCHAR2(30)The name of the user that is contained in the password file SYSDBAVARCHAR2(5)If TRUE, the user can connect with SYSDBA privileges SYSOPERVARCHAR2(5)If TRUE, the user can connect with SYSOPER privileges 

Incorrect: 

not E: The format of the v$PWFILE_users file is already in 12c format. 


Up to the immediate present 1Z0-062 practice test:

Q26. You create a new pluggable database, HR_PDB, from the seed database. Which three tablespaces are created by default in HR_PDB? 

A. SYSTEM 

B. SYSAUX 

C. EXAMPLE 

D. UNDO 

E. TEMP 

F. USERS 

Answer: A,B,E 

Explanation: * A PDB would have its SYSTEM, SYSAUX, TEMP tablespaces.It can also contains other user created tablespaces in it. * 

* Oracle Database creates both the SYSTEM and SYSAUX tablespaces as part of every database. 

* tablespace_datafile_clauses 

Use these clauses to specify attributes for all data files comprising the SYSTEM and SYSAUX tablespaces in the seed PDB. 

Incorrect: 

Not D: a PDB can not have an undo tablespace. Instead, it uses the undo tablespace belonging to the CDB. 

Note: 

* Example: CONN pdb_admin@pdb1 

SELECT tablespace_name FROM dba_tablespaces; TABLESPACE_NAME 

SYSTEM SYSAUX TEMP USERS 

SQL> 


Q27. Identify three valid methods of opening, pluggable databases (PDBs). 

A. ALTER PLUGGABLE DATABASE OPEN ALL ISSUED from the root 

B. ALTER PLUGGABLE DATABASE OPEN ALL ISSUED from a PDB 

C. ALTER PLUGGABLE DATABASE PDB OPEN issued from the seed 

D. ALTER DATABASE PDB OPEN issued from the root 

E. ALTER DATABASE OPEN issued from that PDB 

F. ALTER PLUGGABLE DATABASE PDB OPEN issued from another PDB 

G. ALTER PLUGGABLE DATABASE OPEN issued from that PDB 

Answer: A,E,G 

Explanation: E: You can perform all ALTER PLUGGABLE DATABASE tasks by connecting to a PDB and running the corresponding ALTER DATABASE statement. This functionality is provided to maintain backward compatibility for applications that have been migrated to a CDB environment. 

AG: When you issue an ALTER PLUGGABLE DATABASE OPEN statement, READ WRITE is the default unless a PDB being opened belongs to a CDB that is used as a physical standby database, in which case READ ONLY is the default. 

You can specify which PDBs to modify in the following ways: 

List one or more PDBs. 

Specify ALL to modify all of the PDBs. 

Specify ALL EXCEPT to modify all of the PDBs, except for the PDBs listed. 


Q28. You are administering a database and you receive a requirement to apply the following restrictions: 

1. A connection must be terminated after four unsuccessful login attempts by user. 

2. A user should not be able to create more than four simultaneous sessions. 

3. User session must be terminated after 15 minutes of inactivity. 

4. Users must be prompted to change their passwords every 15 days. 

How would you accomplish these requirements? 

A. by granting a secure application role to the users 

B. by creating and assigning a profile to the users and setting the REMOTE_OS_AUTHENT parameter to FALSE 

C. By creating and assigning a profile to the users and setting the SEC_MAX_FAILED_LOGIN_ATTEMPTS parameter to 4 

D. By Implementing Fine-Grained Auditing (FGA) and setting the REMOTE_LOGIN_PASSWORD_FILE parameter to NONE. 

E. By implementing the database resource Manager plan and setting the SEC_MAX_FAILED_LOGIN_ATTEMPTS parameters to 4. 

Answer:

Explanation: You can design your applications to automatically grant a role to the user who is trying to log in, provided the user meets criteria that you specify. To do so, you create a secure application role, which is a role that is associated with a PL/SQL procedure (or PL/SQL package that contains multiple procedures). The procedure validates the user: if the user fails the validation, then the user cannot log in. If the user passes the validation, then the procedure grants the user a role so that he or she can use the application. The user has this role only as long as he or she is logged in to the application. When the user logs out, the role is revoked. 

Incorrect: 

Not B: REMOTE_OS_AUTHENT specifies whether remote clients will be authenticated with the value of the OS_AUTHENT_PREFIX parameter. 

Not C, not E: SEC_MAX_FAILED_LOGIN_ATTEMPTS specifies the number of authentication attempts that can be made by a client on a connection to the server process. 

After the specified number of failure attempts, the connection will be automatically dropped by the server process. 

Not D: REMOTE_LOGIN_PASSWORDFILE specifies whether Oracle checks for a password file. 

Values: 

shared 

One or more databases can use the password file. The password file can contain SYS as well as non-SYS users. 

exclusive 

The password file can be used by only one database. The password file can contain SYS as well as non-SYS users. 

none 

Oracle ignores any password file. Therefore, privileged users must be authenticated by the operating system. 

Note: 

The REMOTE_OS_AUTHENT parameter is deprecated. It is retained for backward compatibility only. 


Q29. In your multitenant container database (CDB) containing same pluggable databases (PDBs), you execute the following commands in the root container: 

Which two statements are true? 

A. The C # # ROLE1 role is created in the root database and all the PDBs. 

B. The C # # ROLE1 role is created only in the root database because the container clause is not used. 

C. Privileges are granted to the C##A_ADMIN user only in the root database. 

D. Privileges are granted to the C##A_ADMIN user in the root database and all PDBs. 

E. The statement for granting a role to a user fails because the CONTAINER clause is not used. 

Answer: A,C 

Explanation: * You can include the CONTAINER clause in several SQL statements, such as the CREATE USER, ALTER USER, CREATE ROLE, GRANT, REVOKE, and ALTER SYSTEM statements. * * CREATE ROLE with CONTAINER (optional) clause / CONTAINER = ALL Creates a common role. / CONTAINER = CURRENT Creates a local role in the current PDB. 


Q30. You execute the commands: 

SQL>CREATE USER sidney 

IDENTIFIED BY out_standing1 

DEFAULT TABLESPACE users 

QUOTA 10M ON users 

TEMPORARY TABLESPACE temp 

ACCOUNT UNLOCK; 

SQL> GRANT CREATE SESSION TO Sidney; 

Which two statements are true? 

A. The create user command fails if any role with the name Sidney exists in the database. 

B. The user sidney can connect to the database instance but cannot perform sort operations because no space quota is specified for the temp tablespace. 

C. The user sidney is created but cannot connect to the database instance because no profile is 

D. The user sidney can connect to the database instance but requires relevant privileges to create objects in the users tablespace. 

E. The user sidney is created and authenticated by the operating system. 

Answer: A,E